Interview med Merete Boldt
Som mange måske ved, rundede Merete Boldt de 65 år i år. Udover at markere et halvskarpt hjørne, betød det også afslutningen på en lang karriere – ikke rokarrieren heldigvis, men karrieren som international rodommer. I den anledning bringer Hjemmesiden et interview med Merete.
Hjemmesiden kan i hvert fald skrive under på, at det nogen gange kan være ret smart at have en dommer med i båden til regatta, når nu starteren har glemt at tælle handicapsekunder…

1. Du er international dommer i roning, hvordan og hvorfor startede den karriere?
Min dommerkarriere startede omkring 1990, hvor jeg begyndte som national dommer, fordi jeg synes det kunne være meget spændende også at se regattaen fra denne side og måske tilføre den noget.
2. Fortæl lidt om hvad der skal til for at blive dommer og komme så langt som du er kommet.
Først gennemgås det dansk kortbane ro reglement (teoretisk), så man kan det derefter skal man minimum i 3 år 3-4 gang om året være til regatta, hvor man i turnus skal prøve de forskellige opgaver, der følger med som dommer.
Derefter, hvis man har vist sig god nok i sin gøren og laden, kan man blive indstillet til at gå op til international dommereksamen.
Denne består af en teoretisk del, som KUN kører på engelsk, 60 skriftlige spørgsmål på 60 minutter, så der skal ikke tænkes så meget over svarene. Kan du dem ikke, så bare videre, består du denne, videre til : ½ times mundtlig ”forhør” (også på engelsk) ved det blå klæde (som skal illustrere en robane), hvor man selvfølgelig fra det internationale dommer udvalg prøver at få en på ”glatis”.
Jeg var så heldig, at jeg bestod begge dele i første hug, og nu begynder virkelig ”slåskampen” om at komme ud til diverse mesterskaber, da der er rigtig mange internationale dommere rundt om i verden og hvert mesterskab skal ca. bruge 20- 25 dommere. Så i Danmark er man heldig, hvis man bliver sendt ud hvert andet år.
For at komme langt i den verden, er det meget vigtigt (et krav) selv at have dyrket elite / racerroning, og så skal man sørge for IKKE at lave nogle fejl, som jo for det første kan være katastrofale for de aktive, hvis de bliver fejlbedømt, og nogle gang har man måske et splitsekund til at træffe en beslutning på, og det er også én af grundene til, at man har aldersgrænsen på 65 år, da FISA ikke mener man kan reagere så hurtigt når man bliver ældre.
Laver du en fejl i international sammenhæng, kan du ”nøjes” med en ordentlig næse, fejl nummer to, og du er ude for resten af din tid (karrieren slut).
3. Fortæl lidt om nogle markante, spændende oplevelser du har haft i din dommerkarriere
Det mest spændende og største, man kan opnå i den verden, er at blive udtaget til OL/PL (PL = paralympics, red.), og klart den største oplevelse jeg har været med til var Beijing 2008, og det selv om robane, forhold, dommerteam stort set er et samme, men der er en anden stemning, og det er jo også , hvad man høre fra de aktive, det er noget specielt.
Og så selvfølgelig min afslutning på karrieren, som var i Luzern i maj, Luzern er jo ROBANEN, og så afslutte karrieren her er jo super, og traditionen tro får man så tildelt finalen i 8+ -, mig for damer og en anden mandlig dommer, som også sluttede, i herre 8+ løbet .
4. Og har der også været dårlige oplevelser?
Dårlige oplevelser har jeg vært forskånet for, småproblemer ja, men ikke noget, hvor tingene er gået i hårdknude. Måske fordi jeg har haft så meget roerfaring med i bagagen, så problemerne ikke har nået at udvikle sig, og er blevet løst inden de blev til en dårlig oplevelse for de aktive eller for mig.
5. Som erfaren dommer har du garanteret nogle gode råd til os almindelige roere, erfarne som nye, kan du dele nogle af dem med os? Du kender jo om nogen begge sider af gamet.
Helt klart, jeg sidder i dag inde med en masse erfaring omkring det at ro, og det at kunne sit roreglement (både nationalt som internationalt) og til alle jer, der skal starte med at ro stærkt, kan jeg kun sige: læs det danske reglement, det er IKKE så langt.
For enhver roer har krav på beskyttelse fra dommeren og det er der mange, der ikke ved, og dermed bringer sig selv i en dårlig situation.
Rohilsen Merete